21
Mar
2018
18:55 PM

Jak si zažádat o turistické vízum na Srí Lanku

1 minuta, 19 sekund

Turistická víza na Srí Lanku si jednoduše zařídíte pod následujícím odkazem http://www.eta.gov.lk/slvisa/. Lze to udělat až na letišti, ale doporučuji předem, nejenže se vyhnete frontě, nýbrž i ušetříte nějakou tu korunu. Online to vyjde na 35 dolarů, na místě 40 dolarů. Platnost je 30 dnů, ale dají se v Colombu prodloužit zdarma až na tři měsíce, další tři měsíce jsou již za poplatek 80 dolarů. Víza jsou platná na 30 dní počínaje vstupem na ostrov. Na váš e-mail po zaplacení přijde potvrzení o přijaté platbě a souhlas se vstupem na území Srí Lanky.

Prodloužení víz pak probíhá na úřadě Department of Immigration and Emmigration v Colombu. Víza se prodlužují ve třetím patře. Prodloužení víza máme jako Česká republika na 90 dní zdarma, narozdíl od jiných zemí. Údajně je to tím, že jsme kdysi Srí Lance pomohli, když se osamostatnila. Na návštěvu úřadu si vyhraďte cca 3 hodiny, vemte si s sebou průkazovou fotografii a hlavně nečekejte frontu na pokladnu, kam vůbec nemusíte. Projdete si takovým otravným kolečkem, kdy vás posílají z místa na místo, dostanete nové razítko do pasu a můžete jít.

Po třech měsících na úřad musíte znovu, tentokrát si však připlatíte 80 dolarů. Po šesti měsících musíte Srí Lanku opustit. Pokud se byť i po jediném týdnu vrátíte zpět, začíná šestiměsíční kolečko nanovo a takto to můžete praktikovat do nekonečna, dokud vám prostě jednoho dne nezakážou vstoupit. Nečekejte, že byste dostali pracovní vízum, tudíž práce je zde možná pouze na černo, což se dá nějakou dobu bezproblémově praktikovat, ale žít x let v každodenní nejistotě, kdy vás vyhostí, za to asi nestojí.

Komentáře: